Borstkolven: meer informatie

Logo lactatiekundige Mies

“Borstkolven ondersteunen je bij het geven van borstvoeding”

Lactatiekundige Mies verhuurt en verkoop borstkolven. Er kunnen veel redenen zijn om voor korte of langere tijd een borstkolf te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:

  • als je weer gaat werken na de zwangerschap en bevalling;
  • een avondje weg gaat;
  • of het feit dat je kindje nog niet zo goed bij je kan drinken;
  • ook kan de aanschaf of huur van een kolf handig zijn, als jij en je kindje door een ziekenhuisopname van elkaar gescheiden zijn.

Het is belangrijk om na te gaan welke voorwaarden jij aan een kolf stelt. Er is namelijk een ruim aanbod aan borstkolven: enkelzijdig of dubbelzijdig, elektrisch of handmatig, koop of huur enz. Ik kan je helpen bij het kiezen van de kolf die het beste bij je past.

Van mij mag je het volgende verwachten:
> aanbieding van kwalitatief goede borstkolven van Horigen, Medela en Ardo.
> goede advisering bij de aflevering van borstkolven, maar ook na een aankoop kun je bij me terecht;
> mogelijke vergoeding van borstkolven door zorgverzekeraars.

Koop of huur van borstkolven?

Een elektrische borstkolf is een kostbaar apparaat. Aan de andere kant kun je een borstkolf lange tijd en voor meerdere kinderen gebruiken. De koop van een goede borstkolf is dan ook de investering waard.
Natuurlijk kan ook een kolf huren een goede keuze zijn. Dit is vaak geschikt als je de borstkolf een korte periode nodig hebt. Bijvoorbeeld als je kindje de eerste dagen of weken in het ziekenhuis ligt, of als je hulp nodig hebt om de productie op gang te krijgen. Daarnaast kan het huren van een kolf ook slim zijn als je twijfelt of je kolven wel prettig vindt.

Vergoeding van de verzekering

Indien je aanvullend verzekerd bent, vergoeden de meeste zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk:
> de aanschaf van een borstkolf;
> huur van een borstkolf.
Via deze link is hierover nadere informatie te krijgen.
Voorwaarde is meestal dat de lactatiekundige IBCLC gecertificeerd moet zijn en aangesloten bij de NVL. Ik ben via de NVL contractpartij voor de zorgverzekeringen. Koop je bij Lactatiekundige Mies een borstkolf en ben je hiervoor aanvullend verzekerd, dan krijg je conform je polis een vergoeding. Soms is een advies van de lactatiekundige nodig om voor vergoeding in aanmerking te komen. Als je een borstkolf bij me koopt, vraag ik voor de advisering (inclusief schriftelijk advies) € 17,50. Koop je de kolf elders? Dan vraag ik € 35. Neem voor een kolfadvies contact met me op. Na de aanschaf van de borstkolf ontvang je de factuur. Met de factuur is de vergoeding voor borstkolven te declareren bij de zorgverzekering.

Neem bij twijfel ook altijd contact op met je zorgverzekeraar.

Wat past het best in jouw situatie?

Overweeg je om een kolf te kopen en ben je op zoek naar een geschikte kolf? Lijkt ‘kolven’ je lastig of weet je niet hoe je hier in je werkomgeving mee om moet gaan? Of heb je een andere vraag? Ik help je graag om op deze vragen een antwoord te vinden dat in jouw situatie passend is. Vul het contactformulier  in of bel me en ik neem zo vlot mogelijk contact met je op.